Tags: Violeta Gontea   ziua eroilor  

În ziua a 40-a după Înviere, în joia din săptămâna a VI-a după Paști, azi, 17 Mai, sărbătorim Înălțarea Domnului şi, totodată, Ziua Eroilor, zi de sărbătoare națională, în care îi comemorăm pe toţi cei care au murit pentru patrie, pe toate câmpurile de luptă.

 Evenimentul dedicat Zilei Eroilor, la Monumentul din Drajna de Jos. a fost inițiat de Școala Gimnazială Drajna, cu participarera Primăriei comunei, a preoților, precum și a elevilor și cetățenilor din comună.

Au  susținut momente artistice, elevii școlii Platon Mocanu, iar primarul localității, Doamna Violeta Gonțea, a rostit o alocuțiune, amintind de importanța zilei. Au fost depuse coroane de flori la monumentul eroilor.

Prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi atât eroii români cât şi pe cei străini. Această dată a fost stabilită în urma Conferinţei de pace ce a urmat primului război mondial, unde țările beligerante s-au obligat, prin semnarea Tratatul de la Versailles, la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. În timpul comunismului, prin Decretul nr. 71/1948, data a fost schimbată la 9 mai, dar, după decembrie 1989, s-a revenit la data inițială. Pierderile de vieți omenești din Primul Război Mondial au fost enorme, România pierzând aproape 1 milion de militari și civili. Ziua Eroilor trezește în conștiința tuturor românilor emoția profundei recunoștințe față de toți fiii poporului nostru. Jertfa eroilor este simbolul sacrificiului pe care neamul l-a făcut pentru realizarea idealului național, făurirea României Mari.

Vezi galerie foto AICI