Prevederile noului cod penal, care a intrat în vigoare la data de 1 februarie 2014, modifică regimul sancțiunilor instituite până la această dată. Una dintre modificări este și în cazul părinților care își împiedică copiii să frecventeze cursurile școale și în cazul părinților care își retrag copiii de la școală.
Astfel, pentru savarsirea acestor acte, parintii risca pedeapsa cu inchisoare, in lumina noului cod penal. Conform vechiului cod penal, parintii care nu oferea copiilor acces la cursurile scolare nu erau pedepsiti de legislatie. In prezent, lucrurile se schimba si se aduc in discutie noi aspecte. Astfel, tinand cont de Legea educatiei nationale nr. 1/2011, invatamantul general obligatoriu este de 11 clase, cuprinzand invatamant primar, invatamant gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior. Noul Cod Penal instituie pedepse pentru parintii care isi retrag copiii de la scoala sau ii impiedica sa frecventeze cursurile scolare, catalogand aceste acte ca fiind infractiuni si introducandu-le la capitolul "Infractiuni contra familiei".
Astfel, in noul cod penal se precizeaza:
"Parintele sau persoana careia i-a fost incredintat, potrivit legii, un minor si care, in mod nejustificat, il retrage sau il impiedica prin orice mijloace sa urmeze cursurile invatamantului general obligatoriu se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda" Atentie! Pedeapsa nu se mai instituie daca, inainte de finalizarea urmaririi penale, inculpatul efectueaza toate demersurile pentru ca minorul sa reia frecventarea cursurilor scoale.
ART. 380
Impiedicarea accesului la invatamantul general obligatoriu
(1) Parintele sau persoana careia i-a fost incredintat, potrivit legii, un minor si care, in mod nejustificat, il retrage sau il impiedica prin orice mijloace sa urmeze cursurile invatamantului general obligatoriu se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Fapta nu se pedepseste daca inainte de terminarea urmaririi penale inculpatul asigura reluarea frecventarii cursurilor de catre minor.
(3) Daca pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare inculpatul asigura reluarea frecventarii cursurilor de catre minor, instanta dispune, dupa caz, amanarea aplicarii pedepsei sau suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru aceasta.
sursa: Cabinet de avocat Coltuc
Top
Populare
Clarvăzătoarea Georgeta ...
Clarvăzătoarea Georgeta Florea, din Drajna de Sus, deşi nu este tocmai în formă din cauza vârstei şi a sănătăţii ...
Locuri de muncă Valea ...
19 Martie 2018 - AJOFM Prahova ............................. Lista actualizată a locurilor de muncă vacante în Vălenii ...