Tags: valenii de munte   Gheorghe Burdujan  

¨ Primesc tot mai des semnale din partea cadrelor didactice că în Colegiul Naţional “Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, directorul acestei unităţi şcolare, domnul Petre Vulpe, a instaurat o adevărată dictatură. Nimeni nu mai poate să aibă o părere contrarie domniei sale fără să fie imediat sau pe termen lung pedepsit într-o formă sau alta.

 

Această reacţie abuzivă este, se pare, efectul recentului scandal care a făcut deliciul presei internaute şi a televiziunilor de ştiri: bătaia, într-o sală de clasă, dintre două eleve ale colegiului.
Nici la Grupul Şcolar Agromontan “Romeo Constantinescu” nu stăm mai bine. Primarul Mircea Niţu şi viceprimarul Vasile Gheorghe, fie în mod direct, fie prin managerul acestei unităţi şcolare, fie prin domnul consilier local Crivăţ – membru în Consiliul de Administraţie al şcolii, fac presiuni asupra cadrelor didactice care “îşi permit să scrie la ziar”.

Profesorilor li se ia astfel dreptul la opinie proprie, la exprimarea acesteia într-o formă sau alta. Ei nu mai pot avea acţiuni extraşcolare fără acordul directorului, sunt umiliţi şi reduşi la condiţia de slujitori supuşi conducerii celor două instituţii de învăţământ. 
Nu de mult, scriitorul Lucian Avramescu a fost oaspetele Colegiului Naţional “N. Iorga”. Iată ce spunea acesta: “Am discutat, la o plimbare în doi, la masă, în mici şuete, cu alţi dascăli care-mi sunt apropiaţi. Frica paralizează şcoala. FRICA UCIDE VOINŢE MAI ABITIR CA-N VREMEA LUI CEAUŞESCU. Să fi devenit dascălii de azi vasali politici? De ce vă e frică domnilor, pentru că vă ştiu oameni întregi? De ce vorbiţi în şoaptă despre umilirea învăţământului?”

Personal, nu o dată mi-am exprimat nedumerirea faţă de atitudinea smerită a unor profesori din Văleni de o anvergură ştiinţifică şi profesională uriaşă. Atât de grave să fie ameninţările care li se aduc? ¨

Articol preluat din valeniidemunte.weblog.ro Aici