Tags: scoala  

După ce ieri, simularea la proba de Limba și literatura română a fost boicotată în cinci școli gimnaziale și patru licee, astăzi în toate unitățile de învățământ din Prahova vor avea loc simulări la matematică, pe motiv că profesorii s-au simțit amenințați.

 

Ieri, simularea nu a avut loc la Liceul Cantacuzino din Băicoi, la Liceul Aurel Vlaicu din Breaza, la Liceul Stolnicu Cantacuzino din Comarnic și la Liceul Tehnologic Starchiojd, precum și la Școala Gimnazială din Liliești Băicoi, Școala Gimnazială din Ploieștori, Școala Gimnazială Brâncoveanu Vodă - Breaza, Școala Gimnazială Drajna și Școala Andrei Mureșanu Ploiești.

„Profesorii au renunțat astăzi la boicotarea simulării la Matematică, pe motiv că s-au simțit amenințați și în inferioritate, după ce din cele 91 de unități de învățământ din Prahova, care au fost de acord cu această formă de protest, (există mii de semnături de la cele 91 de unități de învățământ) numai nouă au participat la boicotarea simulării”, a precizat Ion Duță, președintele Sindicatului „Școala Prahovei”, care susține că au existat mai multe forme de intimidare, de la amenințări legate de sancționarea celor care au protestat, până la înlocuirea membrilor care fac parte din comisiile de supraveghere, dar și inclusiv amenințarea că elevii vor fi transportați cu microbuze la școlile unde au loc simulările.. 

De precizat este că, în momentul în care a fost realizat sondajul în Prahova, privind această formă de protest a cadrelor didactice, profesorii din 91 de unități de învățământ din județ, dintre care 65 de școli gimnaziale și 26 de de licee, au fost de acord cu boicotarea simulării Evaluării Naționale.

În schimb însă reacția Ministerului Educației a fost imediată. Protestatarii susțin că Ministerul Educației a transmis o circulară prin care a solicitat directorilor unităților de învățământ să modifice componența comisiilor de supraveghere de la simulare, iar în cele mai multe școli chiar s-a întâmplat acest lucru. Mai mult au existat amenințări că persoanele care vor protesta vor fi sancționate.

„În cele mai multe cazuri profesorii au fost înlocuiți cu personal auxiliar și chiar directorii de școală au intrat în clasă pentru supraveghere. A existat și o situație atipică, la Liceul Stolnicu Cantacuzino, unde s-a ținut simularea cu personal auxiliar, însă profesorii au refuzat să corecteze lucrările, urmând ca acestea să fie transmise la Inspectoratul Școlar, care ar urma să găsească profesori care să fie de acord cu această corectare”, a precizat Duță.

Potrivit președintelui Sindicatului Școala Prahovei, sondajul realizat la nivel de Prahova a vizat două aspecte, respectiv boicotarea simulării pentru Evaluarea Națională, dar și boicotarea simulării pentru Bacalaureat, care ar urma să aibă loc peste două săptămâni.

observatorulph.ro