Tags: vacanta   bulgaria  

 Bulgaria este cea mai accesibilă destinaţie de vacanţă pentru români şi, mai ales, că cele mai vizitate staţiuni ale sale sunt cele de la Marea Neagră. Cu toate acestea, puţini au descoperit că linia de coastă a Bulgariei nu se rezumă doar la hoteluri all inclusive, cu mâncare din belşug, personal mereu zâmbitor, şi nici doar la plaje întinse, ale căror faleze sunt ticsite cu magazine de haine. Litoralul Bulgariei are o mulţime de alte atracţii turistice interesante, pe care punem pariu că nu le-ai vizitat până acum, chiar dacă ţi-ai petrecut de nenumărate ori vacanţa pe litoralul bulgăresc.

 Burgas

Poda. Situat în sudul oraşului-port Burgas (de pe coasta sud-estică a Bulgariei), Poda este un Centru de Conservare al Naturii, înconjurat de Marea Neagră şi de trei lacuri - Vaya Lake, Mandra Lake şi Atanasovsko Lake. Împreună, acestea sunt cunoscute drept Lacurile Burgas sau zonele umede Burgas. Poda este casa multor plante rare şi păsări migratoare, declarată zonă protejată în 1989 şi întreţinută de Societatea bulgară pentru protecţia păsărilor (BSPB). Centrul este deschis turiştilor, iar vietăţile pot fi admirate cu binoclurile şi telescoapele puse la dispoziţie de administratori. Cei care vor să vadă plantele şi păsările mai îndeaproape, pot merge în excursii organizare, alături de ghizi. Iar printre facilităţile de recreere ale zonei se află înotul şi pescuitul.Top of Form

Bottom of Form

Varna
Catedrala Adormirea Maicii Domnului. Proiectată de arhitectul rus Maas, din Odessa, catedrala din Varna este una dintre principalele atracţii turistice ale oraşului. Ea se află în centrul orasului, iar construcţia ei a fost finalizată în 1886, după 6 ani de muncă. Cu toate acestea, catedrala a fost sfinţită după 24 de ani, în 1910. Ea a fost construită în memoria soldaţilor ruşi care au murit în lupta pentru eliberarea ţării de sub stapanirea otomană. În interiorul catedralei poţi admira vitralii, picturi murale, iconostasul sculptat şi tronul de episcop. O scară în spirală, cu nu mai puţin de 133 de trepte, te duce la turnul clopotniţă, care oferă o vedere spectaculoasa asupra oraşului.

Băile romane (Thermae). Sunt în Varna, în zona dintre străzile Han Krum, Tarul Kaloyan, Knyaz Dondukov şi Capitanul Dobrev. Ele datează din a doua jumătate a secolului al II-lea (când oraşul se numea Odessos) şi au funcţionat până la finele secolului al III-lea. Acoperă o suprafaţă de 7.000 m2 şi se presupune că înălţimea construcţiei a fost de 20 de metri.

Varna Sea Gardens. Este un parc public care găzduieşte un delfinariu, un planetariu, acvariu, terariu şi o grădină zoologică. Gradinile au fost finalizate la începutul secolului 20, iar copacii şi plantele sunt din Bulgaria şi zona Marii Mediterane. Chiar sub grădini se află o plajă cu nisip, intesata cu baruri şi restaurante.

Piatra Forest. Situat chiar la vest de Varna, Piatra Forest este un sit cu şapte grupuri de piloni de calcar, unii chiar de 6 metri înălţime. Pietrele au aproximativ 50 de milioane de ani şi există numeroase teorii privind originea lor. Se spune că au apărut după fosilizarea unei păduri, că s-au format prin recifele de corali sau că zona ar fi fost mult timp sub apă.

Nessebar
Oraşul vechi Nessebar este un sit înscris în patrimoniul mondial UNESCO, situat în regiunea Burgas, aflată la circa 120 km sud de Balcic. Numit şi „Perlă a Mării Negre”, Nessebar este unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa, construit pe ruine aşezării trace Mesambria. Punctele de interes ale oraşului includ un zid fortificat, care datează din secolele III-IV, bisericile din secolele V-VI  şi cele 60 de case din perioada renaşterii.Top of Form

Bottom of Form

Top of FormBottom of FormPomorie
Oraşul istoric din Pomorie datează din secolul al IV-lea sau al V-lea î.Hr. şi se află în Obştina Pomorie, regiunea Burgas, Bulgaria. Oraşul este renumit pentru vinurile sale albe şi sarea de bucătărie, care are propriul muzeu. Muzeul de sare este aproape de Lacul Pomorie şi are o expoziţie despre comerţul de sare. Printre atracţii se numără un mormânt tracic antic, din secolul al III-lea, şi Biserica Schimbarea la Faţă, cu ale sale icoane din secolul al XVII-lea.

Dobrich
Centru pentru Protecţia naturii şi a animalelor. Este unic în Europa de Est şi cuprinde 16 de hectare unde gasim o grădină zoologică cu peste 100 de specii diferite de animale, inclusiv cerbi, cai, căprioare, lame, mufloni, păsări exotice şi bizoni. Grădina zoologică are ca scop, printre altele, reproducerea şi reintroducerea în ecosistem a unor specii pe cale de dispariţie.

Parcul Sf. George. Deschis în 1867, parcul oferă facilităţi sportive de agrement. În 1999, el a fost înregistrat ca monument de arhitectură peisagistică, iar în 2003 a fost renovat complet ca parte a proiectului „Beautiful Bulgaria”.

Shumen
Moscheea Tombul. Acest templu musulman activ este una dintre cele mai mari moschei din Peninsula Balcanică şi cea mai mare moschee din Bulgaria. Construită între 1740 şi 1744, Moscheea Tombul are în interiorul său picturi murale cu vegetaţie, figuri geometrice şi inscripţii din Coran. Templul se află în Shumen, pe strada 21 Pakovski, şi este deschis de luni până vineri între 09:00-18:00.

Rezervaţia naţională de Istorie şi Arheologie Madara. Situată la 18 km est de Shumen, rezervaţia este recunoscută de UNESCO drept un sit al Patrimoniului Mondial. Este unul dintre cele mai vizitate situri din Bulgaria, care găzduieşte monumente arheologice din 4.000 î.Hr. şi până în secolul 15. Mandara este este vestită datorită peşterilor sale, dar şi prin „Călăreţul din Madara” (secolul VIII), care reprezintă un relief stâncos de 25 de metri, în vârful căruia stau zidurile cetăţii medievale şi vila romană. Rezervaţia este deschisă zilnic de la 09:00-17:00.

Ofertă sejur Bulgaria

Hotel Lyuliak 3*, din Nisipurile de Aur – de la 12 euro/noapte de persoană, cu demipensiune, transport individual.  Europa Travel, www.europatravel.ro, tel. 021.9407.