Tags: lifestyle   flori de mac  

 Delicatele flori rosii iti incanta privirea la inceputul fiecarei veri. Daca se intampla se te afli in mijlocul unui camp de maci, culege si niste petale, care sa te ajute la iarna, cand o sa racesti. Cum folosesti florile de mac pentru sanatate.

 Macul este foarte raspandit pe campii, mai ales in culturile de cereale. In medicina traditionala sunt folosite in special semintele de mac, dar si florile sale au proprietati terapeutice. Florile de mac contin mucilagii, tanini, alcaloide si antocianozide si au efecte analgezice, sedative, emoliente si expectorante. Petalele de mac se culeg in lunile de varf ale infloririi macilor – mai si iunie – si se usuca in straturi subtiri.

Flori de mac pentru afectiuni respiratorii

Florile de mac sunt foarte bune pentru tuse uscata si raguseala. In acest caz este indicata o infuzie de flori de mac, utile de asemenea si pentru insomniile usoare. Infuzia se face dintr-o lingura de petale uscate, la o cana de apa. Dupa ce petalele s-au infuzat 10 minute, se strecoara si se indulceste infuzia cu o lingurita de miere. Se beau doua, trei cani pe zi.

Infuzia de flori de mac este utila si in caz de migrena, dureri de cap, bronsita acuta, laringita acuta, angina pectorala si gripa. De asemenea, ea are efecte sedative si limiteaza nervozitatea, anxietatea si emotivitatea. In afectiunile nervoase, nu este recomandat sa asociezi macul cu alte plante sedative.

Tinctura de flori de mac pentru dureri de cap

Pentru tinctura din flori de mac ai nevoie de 10 g de petale si 500 ml de alcool de 70 de grade. Se toarna alcoolul peste petale si se lasa la macerat timp de 14 zile, la loc intunecos si rece. Dupa doua saptamani, tinctura de strecoara printr-un tifon si se pastreaza in sticlute mici, inchise la culoare. Inainte de fiecare utilizare se agita bine sticlutele.

curademiere.ro