Locuitorii comunei Ceraşu au avut, de-a lungul timpului, mari probleme cu asigurarea apei potabile. Până acum, alimentarea se făcea din izvoarele de suprafaţă, care, în perioada secetoasă, nu mai puteau fi folosite din cauza calităţii apei.

 

   Acum, Primăria Ceraşu pregăteşte realizarea sistemului de distribuţie a apei potabile pentru toate cele şase sate componente ale localităţii. „Magistrala care aduce apă din sursa Măneciu este finalizată în proporţie de 95%, această reţea principală făcând parte din cadrul proiectului de realizare a sistemului microzonal de alimentare cu apă a comunelor Ceraşu, Drajna, Bătrâni, Starchiojd şi Poseşti.

   De aceea, putem să lansăm licitaţia pentru lucrările la reţeaua de distribuţie, estimate la aproape 10 milioane de lei. Avem câteva variante de finanţare a acestui proiect: prin credite bugetare, din rezerva de la bugetul local pe care o vom redirecţiona către alimentarea cu apă şi, nu în ultimul rând, printr-un parteneriat cu Consiliul Judeţean Prahova. De altfel, Consiliul Judeţean Prahova a suportat în cea mai mare parte costurile realizării reţelei din sistemul microzonal de alimentare cu apă a comunelor Ceraşu, Drajna, Bătrâni, Starchiojd şi Poseşti”, a declarat primarul comunei Ceraşu, Dumitru Duca.

   Staţia de pompare care va deservi reţeaua de distribuţie este proiectată să asigure acoperirea în totalitate a alimentării cu apă potabilă pentru toate cele şase sate componente ale comunei Ceraşu.

   Conform documentaţiei de atribuire a contractului, din fondurile în valoare de 9,7 milioane de lei, la cât a fost estimată valoarea lucrărilor, suma de 635.523 de lei reprezintă banii trecuţi la capitolul „diverse şi neprevăzute”.

   Firmele care se vor înscrie la licitaţia ce va fi organizată la începutul lunii decembrie vor fi obligate să constituie o garanţie de participare de 180.000 de lei, dar să şi demonstreze, cu scrisoare din partea băncilor sau a societăţilor finanţatoare, că deţin acces la finanţare în valoare de 1,5 milioane de lei pentru o perioadă de minimum şase luni. De asemenea, cifra medie globală pe ultimii trei ani va trebui să fie de minimum 18,1 milioane de lei.


Violeta STOICA