La fiecare început de an, privim încrezători spre viitor. La viitorul nostru și al copiilor noștri am gandit și eu, ca primar, când am întocmit lista de investiții pentru anul 2016. Această listă nu este întâmplătoare, ci a fost concepută pentru rezolvarea unor nevoi semnalate de dumneavoastră, locuitori ai comunei Drajna, și constatate, desigur, de noi, cei din administrația locală. Avem nevoie, în egală măsură de sănătate, educație, cultură, de drumuri accesibile, rețele de apă, canalizare, punți și poduri. Anul acesta vom lucra la fiecare dintre domeniile menționate. Vorbim de investiții, care au fost începute anul trecut și vor fi finalizate în acest an, dar și de investiții noi.
În ceea ce privește sănătatea, avem două lucrări. Anul trecut am cumpărat de la Federalcoop magazinul din satul Ogretin. Acum am început lucrările de amenajare pentru destinația de dispensar uman și farmacie. Tot anul trecut, în parteneriat cu Consiliul Județean, am reabilitat pavilionul de bolnavi de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Anul acesta vom anvelopa pe exterior acest pavilion.
Viitorul nostru depinde de educația copiilor noștri, care trebuie să beneficieze de condiții optime de studiu. Daca anul trecut am reabilitat Grădinița din Drajna de Sus, anul acesta ne-am propus sa reabilităm Școala din Ogretin. Tot anul acesta vom finaliza modernul teren de sport de la Școala Ogretin și am început să construim unul nou și la Școala din Drajna de Jos. Vom demara și lucrările de construire a unei săli de sport în satul Drajna de Jos.
La capitolul cultură, vorbim de o îmbinare între vechi și nou, între trecut si viitor. Așa cum știți, la Drajna de Jos avem Moara de Apă, care este monument istoric. Vom cumpăra acest imobil, îl vom reabilita și îl vom introduce într-un circuit turistic alături de Castrul Roman. Și, pentru că a amintit de Castrul Roman, vreau să vă spun că lucrările de amenajare continuă și că, alături, pe vechiul amplasament al Căminului Cultural Drajna de Sus, anul acesta vom construi o sală multifuncțională. Pentru Căminul Cultural din Ogretin am semnat încă de anul trecut un parteneriat cu Consiliul Național de Investiții și anul acesta trebuie să începem lucrările.
Referitor la rețeaua de apă potabilă, anul trecut am schimbat cea mai mare parte din vechea conductă metalică din Drajna de Jos cu una din PEHD, corespunzătoare noilor standarde, și am extins rețeaua în satele Cătun și Mierla. Anul acesta deja lucrările sunt în desfășurare pentru încheierea înlocuirii conductei metalice din Drajna de Jos și pentru introducerea apei potabile într-o mică zonă unde nu există încă, Drajna de Sus-strada Negoița Pântea.
Avem de finalizat punțile pietonale din zonele Valea Cătunului, Voinari, Adețari, Pântești, monument Negoiță Pântea, dar și o lucrare nouă, puntea metalică Ciocrac-Praf Spirea.
Pentru că iluminatul stradal este o necesitate, anul trecut am schimbat vechile lămpi, pe drumurile județene ce străbat comuna noastră și pe cele din tot satul Drajna de Jos, cu lămpi moderne, având durată de funcționare mult mai mare și un consum mic de energie electrică. Anul acesta vom continua înlocuirea lămpilor de iluminat vechi cu cele noi, performante, în satele Drajna de Sus și Ogretin.
La starea drumurilor s-a lucrat continuu, prin amenajarea și pietruirea lor. În luna decembrie am primit de la Consiliul Județean o sumă pentru asfaltarea drumurilor comunale clasificate, adică a drumurilor care fac legatura între sate. Astfel, a fost asfaltată strada Liliacului din satul Făget, aceasta fiind singura pentru care lucrarea se încadra în suma primită. În cursul anului trecut am întocmit documentația pentru asfaltarea unui număr mare de străzi și am depus-o pentru finanțare din fonduri europene. Pentru ca știu ca asfaltarea drumurilor este una dintre prioritățile acestei comune am propus, și Consiliul Local a aprobat, ca și întreg excedent bugetar să fie folosit anul acesta pentru asfaltări. Ca urmare, cu bani din bugetul local vor fi asfaltați aproximativ 17 km de drum.
Am încheiat contract pentru proiectul tehnic, în vederea realizării canalizării in Comuna Drajna. Documentația va fi depusă pe PNDR, pentru accesarea de fonduri europene.
Tot odata, este în lucru documentația pentru racordarea localității noastre la rețeaua de gaze, de la Vălenii de Munte.
Cu voia bunului Dumnezeu, la finele acestui an, Drajna va avea o față nouă.
Primar, ec. Violeta Gonțea
Articol preluat din Cronica Drajnei
Populare
Clarvăzătoarea Georgeta ...
Clarvăzătoarea Georgeta Florea, din Drajna de Sus, deşi nu este tocmai în formă din cauza vârstei şi a sănătăţii ...
Locuri de muncă Valea ...
19 Martie 2018 - AJOFM Prahova ............................. Lista actualizată a locurilor de muncă vacante în Vălenii ...