Tags: drajna   limba albastra   bovine  

 Pe lângă cele două focare ale “bolii limbii albastre” la bovine, ovine şi caprine apărute, în comunele Cărbuneşti şi Ariceştii Zeletin, în judeţul nostru au apărut, din nefericire, alte 11 focare, incluzând, în total, 49 de animale bolnave.

Conform reprezentanţilor Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, este vorba de cazuri înregistrate în localităţile Aluniş, Bertea, Poseşti, Vărbilău, Starchiojd, Surani, Slănic, Bătrâni, Câmpina, Lapoş şi Chiojdeanca. În acest context, la solicitarea DSVSA Prahova - în calitatea sa de Unitate Operaţională Locală Prahova - Instituţia Prefectului Prahova, printr-un ordin al prefectului Rodica Paraschiv, dat la sfârşitul săptămânii recent încheiate, a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor Prahova. În structura acestuia se află: Unitatea Locală de Decizie Prahova, condusă de prefect şi alcătuită din membrii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, precum şi unităţi locale de sprijin, existente la nivelul tuturor celor 104 localităţi, conduse de către primarii acestora.

De asemenea, în ordinul prefectului se mai precizează şi faptul că a fost aprobat Planul de măsuri pentru eradicarea “bolii limbii albastre” de pe teritoriul judeţului Prahova, întocmit de către DSVSA Prahova. Una dintre măsuri vizează delimitarea în jurul focarului a unei zone de restricţie, care este formată din zona de protecţie (ZP) şi zona de supraveghere (ZS). În interiorul zonei de protecţie, se delimitează în jurul focarului o zonă cu raza de 20 km, în interiorul căreia este interzisă, total, circulaţia animalelor receptive, denumită generic “zona de restricţionare totală a circulaţiei animalelor receptive”. O astfel de măsură se instituie pe raza localităţilor Cărbuneşti, Ariceştii Zeletin, Poseşti, Bătrâni, Starchiojd, Drajna, Vălenii de Munte, Predeal Sărari, Surani, Şoimari, Bălţeşti, Păcureţi, Apostolache, Chiojdeanca, Lapoş, Sângeru, Gura Vitioarei, Podenii Noi, Gornet şi Măgurele. În zona de control de 20 km din jurul focarelor se efectuează inspecţii clinice periodice a rumegătoarelor (bovine, ovine, caprine) de către medicii veterinari.

În restul zonei de protecţie (până la 100 km), la notificarea deţinătorului de animale, se va acţiona ca la orice suspiciune de către medicii veterinari zonali şi concesionari. Eventualele modificări constatate în starea de sănătate a animalelor se înregistrează în fişe de monitorizare clinică şi, ulterior, sunt transmise la DSVSA Prahova. De asemenea, pentru eradicarea bolii, planul de măsuri mai prevede: interzicerea organizării de târguri, expoziţii sau spectacole de circ, pentru animalele din speciile receptive a bolii; ieşirea animalelor domestice receptive din zona de protecţie pe teritoriul altor state va fi permisă numai cu respectarea prevederilor Regulamentului 1.266/2007 al Comisiei Europene; completarea stocurilor de materiale şi echipamente necesare intervenţiei în focar, în special a stocurilor de insecticide şi a mijloacelor de efectuare a dezinsecţiilor.

Această boală, care are caracter sezonier, nu afectează sănătatea omului, dar produce pagube economice însemnate, morbiditatea în rândul animalelor putând ajunge, uneori, la 100 la sută din efectiv. Pierderile economice sunt cauzate de costurile aferente eradicării bolii, incluzând despăgubirea proprietarilor animalelor ucise, cheltuieli aferente ecarisării teritoriului, activităţile de dezinsecţie şi dezinfecţie ş.a

ziarulprahova.ro